Gobice

Bukov ostrigar (Pleurotus ostreatus)

Gobe.
Prva asociacija? Sprehod po gozdu s košaro, jurček, lisička, gobova juha, šampinjoni . . .
Kaj pa: zdravilne učinkovine, tradicionalna medicina, encimi, papirna industrija, mikoremediacija, mikopesticidi, mikofiltracija, mikogozdarstvo . . . ?

Biotehnologija višjih gliv.
Tako se je glasil eden od predmetov v letošnjem letu. Kaj za vraga bo to? Nihče ni vedel kaj pričakovati, toda iz ure v uro je postajalo vedno bolj zanimivo. Dokaj nenavadno kajne?
Ena od vaj je bila tudi gojenje gob. Pripravili smo micelij Bukovega ostrigarja, ki smo ga nato lahko odnesli domov in dokončali naše gojenje. Vzela sem en kozarec in sedaj že kuhamo in pečemo : )






Zakaj bi pravzaprav sploh jedli oz. gojili gobe?

Prvi odgovor je dokaj enostaven in preprost. Zato, ker so hrana prav tako kot naša solatka in paradižnik na zelenjavnem vrtu in jih je mnogokrat še lažje gojiti, kot zelenjavo. Bukov ostrigar na primer raste na slami ali deblu. Iz biomase, ki jo je okrog nas na pretek, pa je ljudje ne moremo uporabiti za hrano, lahko pravzaprav posredno dobimo hrano. Ne potrebujemo rednega zalivanja, okopavanja, puljenja plevela itd. kar je potrebno početi na naših zelenjavnih vrtovih.





Kot vemo gobe dobro akumulirajo težke kovine. Na ta način nam lahko pomagajo pri remediaciji onesnaženih področij, nikakor pa niso primerne za prehrano. Zato gojenje v tem smislu predstavlja še en plus, saj seveda ne bomo gojili na onesnaženem mediju. Imamo zagotovilo, da naše gojene gobe ne vsebujejo težkih kovin.

Poleg tega, da so bogate z beljakovinami in zato dobra alternativa mesu (nimajo edino železa), vsebujejo tudi nekatere druge učinkovine, ki ugodno vplivajo na naše telo. Ne, to ni reklama in to niso vraže tradicionalne azijske medicine. Mimogrede, Evropske ni kaj dosti, saj smo jo uspešno pokurili v srednjem veku. Znanstveniki so tudi povsem racionalno/znanstveno/zahodno začeli preučevati gobe in preverjati, če je v vsem tem izročilu le kaj resnice. Izsledki kažejo, da je.  No, seveda ni vsaka goba za vse. Pa tudi količina, ki jo zaužijemo z gobami ni ravno velika. Z gobami je prav tako, kot z zelišči.
Nekaj učinkov gob: antibakterijsko, antivirusno, protivnetno, antioksidativno in antitumorsko delovanje, uravnava krvni tlak, ugodno vpliva na ledvica, jetra, živce, cardiovaskularni in imunski sistem ter plučno respiracijo, znižuje holesterol in zmanjšujejo stres. Kar nekaj koristnih učinkov na naše telo kajne?


Bukov ostrigar vpliva na: živce, imunski sistem, znižuje holesterol, vpliva na cardiovaskularni sistem, krvni tlak, deluje antivirusno, antibakterijsko in protivnetno.


Rastejo pa kot gobe po dežju :)
Fotografiji sta slikani v dveh zaporednih dnevih.





Komentarji

Priljubljene objave